Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Přehradní nádrže ČR

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Přehradní nádrže se stavěly od nepaměti a staví se i dnes. Význam přehrad je různý. Prvotní význam byl ochrana proti povodním , ale dnes je celá řada dalších významů.

Například hydroenergetický, vodárenský, závlahový a rekreační.
V české republice je nespočet přehrad, zmiňme tedy jen ty známější nebo něčím významné: naše nejstarší přehrada má název Mariánské Lázně a byla postavena v roce 1896. Nejvíce přehrad je postaveno na nejdelší české řece Vltavě. Začněme od pramene. Lipno I. , největší přehradní dílo u nás, bylo postaveno v roce 1960 a zalévá území o ploše 4870 ha což je asi 49 km² a má maximální hloubku 20 m.Za Lipnem I. je jeho vyrovnávací nádrž Lipno II.. Půjdeme - li dále po toku Vltavy, uvidíme přehrady Hněvkovice a Kořensko, která byly postaveny teprve nedávno a slouží pro potřeby jaderné elektrárny Temelín. Dále je přehrada Orlík, která byla postavena v roce 1962 a má největší objem vody v ČR, což je asi 720 miliónů m³.
Potom stojí za zmínku přehrada Slapy. Přesuňme se k další významné řece ČR Labi.

Řeka Labe je splavná, proto jsou přehrady jen na horním toku řeky. Jsou dvě a to Labská a Les Království, slouží převážně proti povodním. Na řece Ohři jsou taktéž dvě přehrady – Jesenice na horním toku a Nechranice a na toku dolním. Přehrada Švihov neboli Želivka je zdrojem pitné vody pro Prahu. Na řece Dyji jsou přehrady Vranov nad Dyjí, Znojmo, Nové Mlýny I. , Nové Mlýny II. , Nové Mlýny III. .Na řece Svratce jsou přehrady Vír a Brněnská nádrž, obě jsou důležité pro rekreaci města Brna. Dále je nutno zmínit řeku Jihlavu a přehradu Dalešice, která má nejvyšší hráz v ČR, což je 100 od paty hrázy. Přesuňme se na východ. Na řece Moravici jsou přehrady Slezská Harta a Kružberk. Nejbližší přehradou v našem okolí je přehrada Pastviny. Leží asi 20 km od Králík. Je z roku 1938. Určitě stojí zato ji navštívit.

Jak už bylo řečeno na začátku všechny přehrady nelze jmenovat, ale myslím že byly všechny významné jmenovány.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT